Mica noastra lume

… sau fiecare cu lumea lui

Optimizarea montarii partitiilor

Posted by unepetitemonde pe Aprilie 30, 2008

Optimizarea montarii partitiilor
Pe orice server se pune la un moment dat problema partitiilor si modul in care acestea trebuie optimizate. Principalele motive pentru care ar trebui montate partitiile intr-un mod diferit sunt randamentul si securitatea.

Randament

O cauza a incarcarii serverelor este optimizarea partitiilor. Daca partitiile nu sunt gandite pot ingreuna foarte mult rularea serverului, in mod deosebit pe masinile care folosesc mult SWAP. Pentru a evita problemele de incarcare trebuie sa avem in vedere ordinea partitionarii si modul in care sunt montate. Ordinea partitiilor este importanta deoarece spre sfarsitul platanelor HDD-ului citirea si scrierea se fac mai rapid decat la inceputul acestora. Pentru ca partitiile sa dea un randament bun trebuie sa le ordonam in functie de frecventa accesarii. Astfel, partitia de root ( / ) si partitia /usr pot fi puse pe primii cilindrii ai HDD-ului in timp ce partitiile /home (in care se tin fisierele utilizatorului), /var (in care se tine baza de date si fisiere runtime), /tmp (in care se tin fisiere provizorii facute de toti utilizatorii serverului) si SWAP trebuie tinute spre sfarsit, pe ultimii cilindrii ai HDD-ului pentru a avea o viteza de citire/scriere mai mare.

Pe langa ordinea partitiilor e important si modul in care acestea se monteaza in sistem. La fiecare accesare a unui fisier sunt modificati niste parametri. Parametrul atime este modificat (rescris) la fiecare accesare. Cum acest parametru nu ne intereseaza decat in cazuri foarte rare ne putem scapa de el. Folosind la montare, in fisierul /etc/fstab, parametrul “noatime” partitia va fi montata intr-un mod in care fisierele nu vor fi modificate la accesare astfel scutind sistemul de o operatie de citire/scriere. In cazul serverelor care au multe fisiere mici, accesate des, montarea partitiei cu parametrul “noatime” poate oferi un boost de performanta de pana la 5%. De obicei partitiile /home, /backup si /tmp pot fi montate cu parametrul “noatime” fara sa apara nici un fel de problema.

Securitatea
Click pentru a citi articolul complet-Optimizarea montarii partitiilor

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: