Mica noastra lume

… sau fiecare cu lumea lui

Inima

Posted by unepetitemonde pe Aprilie 27, 2008

Cordul este un muschi cavitar alcatuit din patru incaperi, doua atrii si doua ventricule avand forma unui con.
Inima este situata asimetric 2/5 din masa sa se gasesc in partea dreapta a liniei mediane cuprinzand cea mai mare partea a atriului drept si o mica parte a ventriculului drept, restul aflandu-se in stanga acestei linii.Inima cantareste 280-300g si are aproximativ 10 cm lungime si 10 cm latime. Grosimea muschiului inimii este mai mare in ventriculul stang ce exercita o presiune mai mare asupra masei de sange 150mm hg, pe cand ventriculul drept nu are o presiune decat de 40-50 mm hg.
Atriile si ventriculele sunt separate printr-un perete longitudinal, interauricular si interventricular prevazut cu orificii numite valvule. Acestea sunt niste membrane elastice care inchid complet deschiderea dintre auricule. Sangele din interiorul cavitatii inimii este impins in directiile permise de deschiderea valvulelor, astfel: valvulele auriculoventriculare intre auricule si ventricule, valvulele sigmoide intre ventricul si arterele care ies din inima.
Muschiul cardiac, prin contractie, provoaca presiunea, iar valvulele directioneaza sangele.
Sangele din vena cava intra in atriu din cauza impingerii lui de restul sangelui ce se varsa mereu in sistemul venos. El umple spatiul auricular cu 100 cm cubi sange venos, iar cand atriul este plin se contracta si sangele este presat cu cca. 10 mm hg. Aceasta presiune determina impingerea sangelui spre ventriculul drept, unde presiunea este mai mica.
Atriul drept este un loc important de dirijare a circulatiei sangelui.
Ventriculul are o capacitate de 70 cm cubi si inima se contracta de 72 de ori / minut, prin inima trecand in acest timp 5 litrii de sange.
Bataile inimii depind de mai multi factori: de talie, de pozitia pe care o are omul, de felul cum se misca, de altitudinea la care se gaseste, de starea sa emotionala. Cu cat talia este mai mica, cu atat pierderea de caldura spre exterior este mai mare, metabolismul mai accelerat, circulatia este mai intensa, deci numarul de contractii cardiace este mai mare.
Inima bate cu regularitate, fiecare pulsatie impingand sangele pana la extremitati in 30 de secunde. Intr-o viata inima unui om se contracta de 100.000 de ori, iar cantitatea de sange pompata si transportata este de 200-300 milioane litri.
Structura inimii.Inima este invelita intr-o tunica fibroseroasa, pericardul care are la randul sau trei tunici: externa-epicardul, mijlocie-miocardul si interna-endocardul.
Pericardul este un sac fibros si seros care imbraca inima si vasele sale.
Reglarea contractiilor inimii se face de un centru situat in bulb care poate fi influentat de scoarta cerebrala, dar reglarea ei se produce mai ales pe seama unor excitatii de presiune sau de continut de CO2 din sange. Asadar, activitatea inimii este o functie care in repaus este determinata de automatismul ei, iar atunci cand se face un efort intervine inervatia extrinseca ce determina accelerarea sau incetinirea inimii, reglaj datorat unor fenomene de feedback.
Boli ale inimii. Pericardita este inflamatia pericardului fiind cauzata de lichidul ce produce distensia sacului pericardic siimpiedica intoarcerea sangelui la inima.
Trombii(cheagurile de sange) se pot dezvolta pe peretii atriului stang si determina aparitia unor anumite tipuri de cardiopatie, cel mai cunoscut fiind cardiopatia valvulara.
Infarctul miocardic este cauzat de functionarea anormala a sistemului cardiac de conducere al impulsurilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: